Skärgårdstrafik

Karlshamns skärgård tillhör landets sydligaste, en övärld som sträcker sig från Karlshamns västliga kommungräns till Sveriges sydöstra hörn.

Tidtabeller 2018:
Karlshamn - Kastellet >>
Karlshamn - Tärnö - Joggesö - Tjärö - Ronneby >>
Matvik - Tärnö >>
Järnavik - Tjärö >> 
Karlshamn - Hanö >> 

Biljetter köper man ombord på båten och betalas kontant, med kort eller Swish.  

Skärgården i Karlshamns kommun tillhör landets sydligaste, en övärld som sträcker sig från den västliga kommungränsen till Sveriges sydöstra hörn.
Öriket benämns Hällaryds skärgård och består av 270 natursköna kobbar och öar i olika storlekar med sten- eller klippstränder, lövskogsdungar och ängsmark. Joggesö, Ekö, Hallö, Östra Bokö och Fölsö är namnen på några av öarna. Störst är Tärnö som ligger längst ut i havsbandet. Dit och till Tjärö, Joggesö och ytterligare några öar kan du ta dig med reguljärtrafik; till exempel med skärgårdsbåtarna som utgår från skärgårdsterminalen nere i hamnen, bara ett stenkast från First Hotel.

Under helgerna på sommaren finns också möjlighet att uppleva stora delar av Blekinges kust med båttrafiken som går Karlshamn-Ronneby-Karlskrona.

Tjärö – en sagolik plats
Tjärö är en riktig skärgårdsidyll med ängar, betande kreatur, stengärden och lummiga vandringsstigar. Här ute känns det som om tiden stått stilla med den faluröda gården med mangårdsbyggnad, längor och stugor. Till Tjärö kan du ta turbåten från Karlshamn och Järnavik. Den vackra ön är naturreservat – gå på upptäcktsfärd och bli förälskad.

Tärnö – störst och sist
Längst ut i havsbandet ligger skärgårdens största ö, Tärnö. Här hittar du Laxboden som är skärgårdens enda livsmedelsaffär och här kan du ta en fika på bryggan. Skärgårdsbåtarna, som du kan ta från Matvik eller Karlshamn, lägger till vid affären där det också finns brevlåda, telefonautomat och soptunnor. På 1920-talet fanns det ca 250 bofasta här, i dag lever ön upp under sommaren då semesterfirare badar, njuter och tar del av Tärnös spännande kulturhistoria. På ön finns också sjöbodar att hyra via Turistbyrån.

Kastellet – från krig till kultur
Befästningsön Kastellet ligger i hamninloppet bara en kort båtfärd från centrum. Den lilla ön bjuder på sköna och spännande miljöer för utflykter och är sedan många år platsen där Teatersmedjans uppskattade sommarteater har sin scen. Det var på 1600-talet som försvarsanläggningen byggdes upp för att försvara Sverige mot danskarnas attacker. Följ med på en guidad tur och lär dig allt om Kastellets historia. M/F Tuva och M/F Vindskär som tar dig tar dig ut till ön utgår från skärgårdsterminalen vid gästhamnen.

Taxibåt
Lillholma kan anlitas för taxiresor under dagtid. Beställ körning på telefon 0702-50 05 76.

För mer information (priser, nyheter mm) se Blekingetrafiken.

Nyhet! I år gäller Blekingetrafikens Sommarkort även på båtarna. Med Sommarkortet åker du obegränsat på alla båtar, tåg och bussar i hela Blekinge mellan den 15 juni - 15 augusti. Köp det hos Blekingetrafikens ombud, på stationen Karlshamns resecentrum eller via hemsidan. Mer information finns härKlicka på bilden för att se den i större storlek.