Foto: Josefine Wiedekamm Wallin

Äldrekollo i naturmiljö med fokus på dig

2017-09-04 | Bo
En bit norr om Asarum ligger Sörgården. Här arrangeras under två veckor i sommar ett äldrekollo, dit äldre kan åka för att slappna av och umgås. Gården ligger på en idyllisk plats, mitt i skogen med utsikt över sjön Sörgölen. Här kan man ta ett dopp i poolen, spela minigolf, få en massage, delta i allsång eller bara sitta och njuta av den sagolika omgivningen.

En vanlig dag på gården börjar 10.00 och efter att alla ankommit går man igenom hur dagen kommer att se ut. Man väljer själv om och vilka aktiviteter man vill delta i, men framför allt är Sörgården en plats där man kan koppla av och ha det skönt. Klockan 11.00 är det nästan alltid musikunderhållning och tipsrunda samtidigt som det nere vid sjön finns någon från fiskeföreningen. Här har man möjlighet att fiska och åka med roddbåten ut på sjön om man så önskar. Man kan gå ut i skogen på svampplockning eller lägga sig i en röd stuga med vita knutar och vila. Under dagen serveras lunch, efterrätt, kaffe och andra förfriskningar. När klockan slår 16.00 är det dags att återvända hemåt, förhoppningsvis nöjd och belåten.

En nyhet för i år är den populära trehjuliga elcykeln som skänkts till äldreomsorgen av Lions Club Karlshamn. Den används flitigt ut på små cykelturer genom skogen där varken rullatorn eller rullstolen utger något hinder. Den andra veckan i år finns det även möjlighet för övernattning på gården. Det gäller två kvällar som man får packa med tandborste och avsluta en lång dag på gården. Vid dessa tillfällen kommer det även hållas kvällsaktiviteter.

Äldrekollot startades av Marita Gill för nio år sedan och projektet arrangeras nu av omsorgsnämnden där Bert Bengtsson är samordnare. De har nu tagit ett beslut att satsa på den kulturella och sociala stimulansen som äldrekollot tillhandahåller. Många av de äldre besökarna har inte möjlighet att komma ut på olika aktiviteter i vanliga fall, och det är därför denna sommarvistelsen är så viktig och betydelsefull. Det erbjuder en möjlighet att få ett par dagar att må riktigt bra och ta hand om sig själv i en vacker och uppfriskande utomhusmiljö.

Maj-Britt Svensson från Karlshamn är en återkommande besökare i år. Hon berättar om vad det är som får henne att komma tillbaka:
- Det är så skönt att få komma ut i naturen! Här är så fint. Jag har varit ute med cykeln, och sen kan man få massage. Det brukar jag få. Vi är ett gäng här som känner varandra och det är så trevligt. Här är bingo på torsdagarna, och sen har vi sittgympa. Sen så är det nån som läser, vi fikar och så brukar vi spela kort.

De som arbetar på kollot och får allt att gå runt är frivilliga, ofta från olika organisationer som Röda Korset och Svenska kyrkan och arbetare från träffpunkten, men vem som helst får ställa upp och hjälpa till. Bert Bengtsson menar att det är tack vare dessa som projektet är möjligt att genomföra. En av de frivilliga är Evy Lilja, 77 år från Åryd, som har varit med på kollot i sju år. Hon berättar att det tyvärr inte är några yngre som vill ställa upp och att detta är ett problem.
- Det ger ju så mycket tillbaka tycker jag, när man sen träffar dem ute på stan och man känner igen varandra. Det är kul.

Kusinerna Margit Bengtsson och Ulla Jeppsson har varit på kollot tillsammans i två år. Margit berättar att på kollot har hon även träffat ytterligare en kusin som hon inte pratat med på flera år. De har nu efter en dags vistelse på Sörgården återfunnit kontakten och pratar regelbundet.
- Vi behöver ha något som detta att komma ut på, det är så skönt med gemenskapen och att kunna bli lite uppassad, säger kusinerna och skrattar ihop.


Äldrekollot på Sörgården är en mycket uppskattad och populär företeelse dit alla är välkomna. Här erbjuds möjligheten att verkligen njuta av sommaren tillsammans och göra något bra för en själv. Många besökare väljer att åka hit igen och igen, och vi hoppas att kollot kommer finnas kvar i många år framöver så att fler kan få uppleva Sörgården!Text och bild: 
Josefine Wiedekamm Wallin
praktikant Kommunikationsenheten

  • Författare: daniel.lenneer@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?