Förstärkta insatser för de boendes välmående

Foto: Jennika Grimmesjö och Daniel Kalling, två av enhetscheferna på Gustavsborgs äldreboende, som tillsammans med personalen har genomfört säkrade insatser för de boendes välmående. Foto: Krisztina Andersson

Förstärkta insatser för de boendes välmående

2018-08-06 | Bo
Den extrema värmen i sommar innebär att omsorgsverksamheterna har fått förstärka insatserna för att säkra de boendes välmående. Gustavsborgs äldreboende i Karlshamn är ett exempel där omsorgspersonalen har genomfört uppskattade inslag för att hantera den tryckande värmen.

Temperaturen har vissa dagar varit uppe i över 30 grader och värmen har varit påfrestande. Det har varit ansträngt på avdelningarna på grund av den extrema värmen och omsorgspersonalens arbete har uppmärksammats med stor uppskattning.

Linn Svensson förbereder eftermiddagsförfriskningar, salta snacks och kylda drycker, för att stimulera de boende på Gustavsborgs äldreboende  att dricka tillräckligt i den extrema värmen.

– Personalen arbetar hårt och gör ett fantastiskt jobb med att säkerställa så att våra boende dricker tillräckligt och får i sig salt och andra mineraler för att må bra i den tryckande värmen, trots de förhållanden som råder. Äldre människor kan ha svårt att känna törst och vissa mediciner gör också så att känslan för törst mattas av. Därför är det oerhört viktigt med extra tillsyn, säger Jennika Grimmesjö, som tillsammans med Daniel Kalling är två av enhetscheferna på Gustavborgs äldreboende i Karlshamn.

De boende serveras salta chips och annat salt snacks för att stimulera till att dricka. Kylda, läskande fruktdrycker med is serveras dagligen för att säkerställa att de boende får i sig tillräckligt med vätska.

– Vätskeersättning och kylda drycker är något som vi annars serverar vid behov men i år har värmen varit extrem så vi har fått bunkra upp med extra tillbehör. Att vi serverar drickan lite extra festlig gör det mer lockande att dricka, säger Daniel Kalling.

Åtgärder som bidrar till behagligare inomhusklimat, is framför fläktar för svalka.

Liksom andra vårdande och omsorgsinriktade verksamheter genomför Gustavsborgs äldreboende varje år en omfattande planering inför sommarmånaderna.

– Vi har alltid en stor planering för att vara säkra på att vi har de hjälpmedel och produkter som behövs i verksamheten. Det är ju alltid perioder under en sommar som det kan vara extra varmt men att det skulle bli så här varmt under en så lång tid som i år var svårt att förutse, säger Jennika Grimmesjö.

Enkla åtgärder som ger välbehag i hettan för de boende på Gustavsborgs äldreboende, en liten barnpool för svalkande fotbad.

Redan vid midsommar vidtogs förstärkta åtgärder och insatser för att säkerställa såväl de boendes som personalens välmående. Bland annat har man infört begränsningar vad gäller uteaktiviteterna för de boende under de varmaste timmarna på dagen och personalen har uppmanats att ta regelbundna pauser. Skugga och dryck har prioriterats. Pooler för svalkande fotbad har köpts in och smarta konstruktioner som fyllda påsar med is framför fläktar gör inomhusklimatet behagligare.

Begränsade uteaktiviteter under dagens hetaste timmar har varit en av insatserna på Gustavsborgs äldreboende. Vila och pauser i skuggan har uppmanats.

– Vårt fokus är att våra boende ska må bra men det är också viktigt att se till så vår personal har det bra för att kunna ge de boende den bästa omvårdnaden. De åtgärder vi har vidtagit har fungerat men det vi måste ta med oss är beredskapen inför nästa års sommarsäsong, vilka hjälpmedel behöver vi och vilka hållbara lösningar kan vi genomföra Luftkonditioneringen är till exempel något som vi tillsammans med förvaltningen kommer att se över, säger Jennika Grimmesjö.

Text och foto: Krisztina Andersson

  • Författare: Annette.sandberg@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?