Övriga samarbetsorter

Limbazi, Lettland

Limbazi är en stad i norra Lettland, cirka 90 km från huvudstaden Riga. Staden ligger vid Östersjön nära gränsen till Estland och har cirka 10 000 invånare. I Limbazi hittar man Lettlands olympiska träningscenter för paddling med kanot och kajak.

Karlshamns kommun har haft ett samarbete med Limbazi sedan mitten på 1990-talet. Samarbetet påbörjades med regionen Limbazi av Karlshamns gymnasieskola, Väggaskolan. För att underlätta vidare samarbete undertecknades år 2001 ett samarbetsavtal som istället fokuserade på staden Limbazi. Karlshamns kommun nuvarande mål för samarbetet med Limbazi är att i samförstånd med Limbazi stad undersöka intresset för framtida samverkan, samt vid tydligt intresse även specificera samarbetsområden som städerna skall fokusera på.

Mazeikiai, Litauen

Mazeikiai är en stad i nordvästra Litauen vid floden Venta. Staden är Litauens åttonde största stad och har ett invånarantal på cirka 45 300. 1980 öppnades ett oljeraffinaderi “Mažeikių Nafta” som idag ägs av polska PKN Orlen och är en Litauens största industriella anläggningar. Mazeikiai regionen med sina 66 700 invånare är Litauens mest tätbefolkade. Mazeikiai omges av vacker natur och gröna skogar. Staden framhäver sitt historiska arv och kulturella traditioner.

Karlshamns kommun har sedan 1997, haft samarbetsdiskussioner med Mazeikiai i Litauen. Karlshamns Energi AB har varit den drivande aktören i dessa diskussioner och även medverkat i ett projekt som delfinansierats av SIDA med fokus på export av svensk fjärrvärmeteknologi till Litauen. Karlshamns kommun nuvarande mål för samarbetet med Limbazi är att i samförstånd med Limbazi stad undersöka intresset för framtida samverkan, samt vid tydligt intresse även specificera samarbetsområden som städerna skall fokusera på.

Klaipeda, Litauen

Staden, som har ca 192 000 invånare är en viktig hamnstad sedan medeltiden. Staden är belägen vid inloppet till Kuriska sjön och har en av de viktigaste isfria hamnarna på Östersjöns östkust. Klaipeda har färjeförbindelser med Tyskland, Sverige och Danmark och ca 25 km norr om staden, utanför Palanga, finns också ett flygfält med dagliga förbindelser med utlandet.

Klaipedas svenska vänort är Karlskrona.

Ett samarbete har inletts 2005 mellan Karlshamns hamn AB och stuveribolaget, Smelte i Klaipeda. Samarbetet har skett genom EU-projektet East-West, fram till och med december 2007 då projektet avslutades. Under 2008 beviljades den gemensamma projektansökan Motorways of the Sea Karlshamn-Kleipeda EU-stöd varpå samarbetet går in i ett nytt skede

  • Publicerat: 2016-12-20 av annika.henesey@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?