Sopot, Polen

Logga SopotSopot, med drygt 40 000 invånare, vid Gdanskbukten i norra Polen och är en av de tre städerna som ingår i Trestadsområdet. Sopot är en populär semester- och kurort som är känd för sina vidsträckta sandstränder och Europas längsta träbrygga, Molo, som sträcker sig mer än 500 m ut i Gdanskbukten. Orten har en årligt återkommande sångfestival och är Polens sommarhuvudstad.

Förutom Sopot så ingår även de angränsande städerna Gdynia, Polens viktigaste hamnstad och Gdansk, en Hansastad med 1000-åriga anor i Trestaden. I området bor det sammanlagt cirka 1 miljon invånare.

Utvecklingen i Sopot har gått fort under 1990-talet, med många företagsetableringar och stora privata investeringar i nya hotell, köpcentra, idrottsanläggningar och norra Polens största äventyrsbad, AquaPark.

1990 undertecknade Karlshamn och Sopot ett vänortsavtal. I detta avtal beslutade båda parterna att prioritera: verksamhetsutbyte, miljö, vatten och avlopp, fysisk planering, hälso- och socialvård, sport, turism och ungdomsutbyte, samt kultur, utbildning och vetenskap. Under 2010 uppmärksammades vänorternas 20-års jubileum med diverse aktiviteter och utbyten.

  • Publicerat: 2012-07-05 av daniel.andre@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?