Stade, Tyskland

Korsvirkesidyllen Stade som under kort period i mitten av 1600-talet tillhörde Sverige, ligger i norra Tyskland, drygt 5 mil nordväst om storstaden Hamburg. Staden ligger vid floden Schwinge som mynnar ut i den stora floden Elbe. Stade har omkring 46 000 invånare och ett rikt småföretagande samt ett antal stora industrier, bland annat flygplanstillverkaren Airbus som har ett nära samarbete med den lokala privata högskolan.

År 2008 fick Stade hansastadsrättigheter. Stade har ett stort hamn- och industriområde, Stadersand, med kemisk industri, gummi- och oljeindustri. I staden ligger ett av Tysklands äldsta kärnkraftverk som, med början 2002 successivt håller på att avvecklas. Det finns långtgående planer på att i samband med utvecklingen av Stadersand bygga ett flertal nya kolkraftverk inom området.

Karlshamn och Stade har en vänortrelation sedan 1984. Samarbetet har karakteriserats av ett omfattande föreningsutbyte inom områdena kultur och idrott. Utbildningsförvaltningen (barnomsorg och grundskola) har också etablerat ett samarbete.

Ett nytt vänortsavtal tecknades med staden Stade i april 2008. I detta avtal beslutar båda parter att utveckla samarbete inom områdena: barnomsorg och utbildning, kultur, omsorg, turism, stadsutveckling och infrastruktur, medborgardemokrati och kommunal verksamhetsutveckling, hållbar utveckling och medborgarförenings- och organisationsutbyten.

  • Publicerat: 2015-06-17 av annika.henesey@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?