Foto: Karlshamns kommun

Judo - ett integrationsprojekt

2017-05-07 | Påverka

Jamal Naser, 45, kom till Sverige och Malmö som flykting från Syrien för några år sedan.

– Han sökte upp oss nästan direkt på Malmökontoret när han kom hit, berättar Erik Vesterlund, generalsekreterare i Svenska Judoförbundet.

Det visade sig att Jamal hade varit ordförande i det Syriska judoförbundet när han var tvungen att fly sitt krigshärjade land. Svenska Judoförbundet såg omedelbart Jamals breda erfarenhet och kompetens och tog honom under sina vingar.

– Han hade även en internationell domarlicens och hade verkat på landslagsnivå. Vi tog emot honom med öppna armar, säger Erik Vesterlund.

Jamal har fått ett rejält drag i klubben

Jamal hamnade så småningom i Mörrum där han började träna i Carlshamns judoklubb. Blekinge Idrottsförbund och Arbetsförmedlingen initierade snart kontakt med kommunens integrationsstrateg Ingmar Holgersson som ledde till att Svenska Judoförbundet och Blekinge Idrottsförbund sökte, och fick, del av, kommunens integrationsbidrag för att kunna anställa Jamal.

 – Jamal driver nu ett integration– och inkluderingsprojekt i Karlshamn och Blekinge. Han använder sin erfarenhet av judo för att utveckla verksamheten i Karlshamns judoklubb och han har markant ökat antalet idrottare i klubben genom att välkomna nyanlända till träningarna, säger Erik.

Carlshamns judoklubb har under en längre tid dragits med en ganska instabil verksamhet, med få medlemmar och brist på ledare. Jamal lockade ett 50-tal tjejer och killar till judoklubben som nu har fått ett rejält uppsving.

– Det var svårt att hålla igång och få något drag kring judon i Karlshamn innan, men detta integrationsprojektet har skapat ett otroligt drag och klubben har även haft framgångar i tävlingar och blev den nästbästa klubben i Skåne/Blekinge förra året. Det fanns inte på kartan innan, säger Erik.

Målet är att integrera nyanlända flyktingar i det svenska samhället

Projektet startade med en introduktion för nyanlända men har efter årsskiftet inkluderats i den ordinarie verksamheten. Målet med projektet är att integrera nyanlända flyktingar i det svenska samhället, och i det arbetet samarbetar Jamal även med andra judoklubbar i Blekinge län. Han har dessutom besökt skolor och boenden för nyanlända flyktingar, för att lära ut hur de kan delta i svensk idrott samt informera om projektet och judo överlag. Han har varit på Väggabadet med ungdomarna för att kolla deras simkunnighet och de har fått prova på att spela olika bollsporter. Det Svenska Judoförbundet tycker att verksamheten i Karlshamn har fungerat så bra att de nu har gått in och stöttat ekonomiskt med förbundsmedel.

– Projektet har inneburit ett otroligt lyft för klubben i Karlshamn men framförallt för de nyanlända som fått en fin idrottsupplevelse i sitt nya land, avslutar Erik.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?