Foto: Karlshamns kommun

Sjung oss in

2017-05-07 | Påverka

A cappella-gruppen About Sallys initiativtagare Camilla Bengtsson och Astrid Selling brinner för sången och ville använda sång i integrationsarbetet.

– Det är lättillgängligt med sång, man behöver inte köpa instrument och det behövs inte så stora förkunskaper för att börja sjunga, säger Camilla Bengtsson.

Såg en möjlighet att göra en insats

När Camilla och Astrid fick veta att det fanns speciella integrationspengar att söka från kommunen såg de möjligheten att göra en insats. Ansökan om att starta en kör bestående av både nysvenskar och ”gammelsvenskar” beviljades och rekryteringsarbetet kunde börja.

– Utan integrationsstödet hade vi aldrig kunnat göra det. Det är mycket jobb med att starta ett sånt här projekt och hitta folk som vill och har möjlighet att vara med – det är inget man kan göra enbart ideellt, säger Camilla.

Camilla och kollegan Astrid Selling använde alla sina kontaktytor för att hitta folk till projektet. 

– I starten fick vi hjälp av Magnus Arvidsson, som då var integrationssamordnare i Asarums församling, att hitta nyanlända som skulle kunna vara intresserade av att sjunga i kör. Vi besökte också SFI och språkcaféer för att träffa nyanlända och berätta om projektet. ”Gammelsvenskarna” hittade vi lättare i befintliga körer och via våra nätverk.

Det var en utmaning till en början

Tillslut fick de ihop ett 30-tal män och kvinnor till kören ”Sjung oss in”. Kören träffades under hela hösten 2016 och fick stor hjälp av Asarums kyrka, Pingstkyrkan och Kristofferkyrkan med övningslokaler.

– Det var en utmaning till en början då nästan ingen av de nyanlända hade någon erfarenhet av att sjunga i kör. För de lite mer erfarna körsångarna var det ovant att under inlärningen inte få ett notpapper i handen utan sjunga på gehör och härma. Vi ville ge alla deltagare en utmaning, säger Camilla.

Ett jättelyckat projekt

Projektet gick över förväntan och kören hade även några framträdanden som möttes av positiv entusiasm från publiken. 

– Det har verkligen varit ett jättelyckat projekt – skitroligt med andra ord!

Alla medverkande ville se en fortsättning på projektet efter avslutningen i december.

– Flera av de nyanlända angav att de aldrig tidigare hade haft så mycket kontakt med svenskar som genom körprojektet, och för några innebar träningen med kören det enda tillfället att prata svenska på hela veckan.  

Svenskarna har bråttom och är hemma om kvällarna

Trots att projektet sedan årsskiftet är avslutat har flera av körmedlemmarna fortsatt att hålla kontakten och träffas kontinuerligt. I den utvärdering som kördeltagarna deltog i efter avslutat projekt fanns en fråga till de nyanlända "om de hade lärt sig något om svenskarna".

– Då svarade någon ”Ja, de har bråttom hela tiden och är hemma på kvällarna”. Det tyckte jag var ganska träffande, avslutar Camilla.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?