Strömavbrott

Det händer att vi utsätts för elavbrott, ofta bara några minuter men ibland i flera timmar. De stora problemen uppstår när elektriciteten försvinner i flera dygn. Här får du råd om vad du kan göra för att klara ett längre elavbrott så bra som möjligt.

  • Information: Det är viktigt att kunna veta vad som händer. Viktigt är därför att ha en batteridriven radio hemma samt extra batterier i reserv. Information om elavbrott sänds i Sveriges radio P4. Telefonnätet fungerar under ett strömavbrott eftersom telefonstationerna har reservkraft men mobilnätet slutar omedelbart att fungera. 
  • Ljus: Ha alltid reservbelysning hemma: ficklampor, stearinljus, värmeljus - och tändstickor. Kom ihåg att ljus förbrukar syre; ha alltid dörren till rummet lite på glänt.
  • Mat: Se till att ha ett reservförråd med torrvaror och konserver i hushållet: snabbris, snabbmakaroner, potatismos och portionssoppor till exempel. För att kunna tillaga varm mat måste du dock ha ett campingkök att tillgå - eller en utegrill. Kom ihåg att ha bränsle i reserv hemma! 
  • Värme: Om elavbrottet blir långvarigt kan det vara problem att hålla värmen inomhus på vintern. Låt hela familjen sova och vistas i ett enda rum och dra för gardinerna för att minska avkylningen av rummet. Stearinljus hjälper till att hålla temperaturen uppe. Sovsäckar värmer bra, likaså att sova tätt tillsammans. Det tar dock upp emot tre dygn innan inomhustemperaturen sjunker till +10 grader om temperaturen utomhus är -10. 
  • Vatten: Om vattenverken saknar reservström försvinner vattnet ur kranarna. Se därför till att fylla flaskor och kärl med minst ett par liter vatten per familjemedlem om strömmen är borta mer än några timmar. Vid ett längre elavbrott ordnar kommunen vattenutdelningsställen. Var de finns meddelas i lokalradion eller med hjälp av högtalarbilar.
  • Publicerat: 2012-06-13 av peter.sjostrom@karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?