Foto: Leila Rudelius

Karlshamns öar och stränder rensas från skräp

2018-07-18 | Upplev
Karlshamns öar, havsnära promenadstråk och stränder ska nu rensa från skräp. Detta arbete påbörjades förra året och även i år har kommunen fått pengar till projektet. Allt för att minska miljöproblemen med plast och skrot som leder till lidande för mängder av djur.

I dagarna kommer Karlshamns kommun att påbörja arbetet med att samla in skräp från havet kring Östra Bokö, Fölsö, Bockö, Strandpromenaden, Stärnö-Boön, Kastellet/Frisholmen, Drösebo och Kofsa. Förra året rensades bara fyra platser i kommunen och då samlades 800 kilo skräp in.


– Det ska bli intressant att se hur mycket skräp vi hittar i år, säger Leif Mattisson, arbetsledare på Resurs i Blekinge som utför städningen åt kommunen.

Informationskampanj ska stävja nerskräpningen

Kommunen har i år fått in nya pengar, drygt 400 000 kronor, från Naturvårdsverket och regeringen för att kunna fortsätta städa den strandnära naturen. Kommunen går in med lika mycket pengar.

– Förutom städningen ska vi satsa på en informationskampanj till hösten som ska få människor att ändra sitt beteende och förhoppningsvis sluta slänga skräp i naturen, säger landsbygdsutvecklare Marianne Westerberg.

Totalt är det sju personer från Resurs i Blekinge som fram till årsskiftet ska rensa den havsnära naturen från allehanda skräp.

– Många kommer fram till oss och frågar vad vi gör och de blir så glada och tacksamma när vi berättar att vi rensar bort plast och annat. Folk är trötta på skräpet i naturen som vi tyvärr upplever blir mer för varje år, säger Leif Mattisson.

75 procent av allt skräp är plast

Skräpstädargänget hittade förra året allt från gamla oljetunnor till vattenflaskor med urin som folk slängt från sina båtar.


– Det är inte klokt vilka grejer man hittar vid strandkanterna – frysboxar, frigolit, kemikaliedunkar, revlådor, surfingbrädor – ja, allt möjligt konstigt som folk kastar från främst båtar och fartyg. 75 procent av allt skräp är plast, säger Leif.

– Vi ska även se över kommunens soptunnor, hur de kan bli bättre och fler, säger Thomas Nilsson, chef för Fritidsförvaltningen i Karlshamns kommun.

– Det är ett jättebra initiativ från kommunen att satsa på att få bort allt som inte ska vara i naturen, både för att det ska se trevligare ut men främst för att minska miljöproblemen som leder till lidande för mängder av djur, säger Leif Mattisson som får medhåll från sina arbetskollegor. 

 

 


Karlshamns öar, havsnära promenadstråk och stränder ska nu rensa från skräp. Detta arbete påbörjades förra året och även i år har kommunen fått pengar till projektet. Allt för att minska miljöproblemen med plast och skrot som leder till lidande för mängder av djur. 

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?