Foto: Annika Bergh

Ny idrottssatsning i Väggaområdet

2017-01-05 | Upplev
Snart kan du utöva en av världens snabbast växande sporter – i Karlshamn. Vid Väggabadets utomhusbad och granne med både Kallbadhuset, Vägga havsbad och Strandpromenaden byggs just nu kommunens allra första padelbana. Till våren är banan klar för dig som är sugen på att spela denna racketsport.

– Vi vill lyfta Väggaområdet ytterligare ett steg och satsa på denna växande sport. I exempelvis Spanien är padel den näst största idrotten efter fotboll. Vi vill haka på trenden samtidigt som vi vet att det redan nu finns padelintresserade här i Karlshamn, säger fritidschefen Thomas Nilsson.

Rolig och enkel sport

Närmaste befintliga padelbanor ligger idag i Sölvesborg och Bromölla. Karlshamnsbanan, som byggs på Väggabadets område, kommer att bli en 10 gånger 20 meter konstgräsplan med höga väggar av både glas och nät.  

– I Karlshamn ska det finnas möjligheter för livslångt idrottande. Här ska barn såväl som unga, vuxna och pensionärer ha möjlighet att idrotta. Padelsatsningen är en del av att skapa förutsättningar för detta. Denna motionssport är både nybörjarvänlig och rolig. Den är enkelt att lära sig och det fungerar att spela tillsammans även om man är på olika nivåer, säger fritidschefen, som själv testat på padel.

Blandning av tennis och squash

Padel, eller padeltennis som det också kallas, är en blandning av tennis och squash. Planen delas på mitten av ett nät, och man spelar alltid dubbel. Padelracket är mycket lätt, stort som tennisrack men med kort skaft och inga strängar. Padelbollen är lika stor som en tennisboll, men med lite mindre tryck.


Illustration av Anna Terning, landskapsarkitekt vid Stadsmiljöavdelningen, Karlshamns kommun. I verkligheten kommer banan att ligga till vänster om trädet, på Väggabadets område. 

Klar för invigning och spel i maj

Padelbanan kommer asfalteras efter påsk. Därefter läggs konstgräset och den sand som ska ge planen den rätta svikten. I maj beräknas banan vara redo för invigning och spel. Alla som är spelsugna får boka banan och spela kan man göra året om, om vädret tillåter.  

– Padelbanan kommer till en början att vara bokningsbar under Väggabadets öppettider då badet är bemannat. Där kommer man kunna hyra både banan, rack och bollar och få tillgång till nyckel. Längre fram vill vi att man ska vara möjligt att hyra banan även badet inte är öppet och då komma in med en tagg, ett digitalt nyckelsystem, säger Thomas Nilsson.

Vad det kommer att kosta att hyra banan och utrustning är inte fastställt ännu. Beslut om kommunala taxor fattas av kommunfullmäktige innan banan är klar. Padelbanan kostar 300 000 kronor att bygga. 

  • Författare: caroline.kideback@karlshamn.se
  • Etiketter: Padel padelbana
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?