Foto: Gerd Rehpenning

”Resväske-människor" av trä i unik utställning

2017-03-02 | Upplev
För första gången i Sverige visas konstnären Gerd Rehpenning och den konstnärliga ledaren Peter Kühn’s utställning "Koffermenschen". Ta chansen att se en unik utställning med träskulpturer av ”resväske-människor", den 4-31 mars på Lokstallarna i Karlshamn.

Skulpturerna är snidade i azobéträ, ett av världens hårdaste träslag. Skulpturerna är enkla, vackra, gripande och ansiktslösa. De är 30 till antalet, en för varje mänsklig rättighet nedtecknat år 1948. 

Koffermenschen ställer frågor till betraktaren. Vad bär de med sig? Bilder? Minnen? Kläder? Hopp? Sorg och smärtsamma avsked? Hur packar du ett helt liv för att starta en nytt? Alla dessa frågor konfronterar betraktaren som ser trettio skulpturer av människor med varsin resväska, på väg mot något nytt. Dessa skulpturer kommer att finnas på Lokstallarna mellan den 4-31 mars som en del av utställningen Koffermenschen.

Utställningen skapades och hade sitt originaluppförande i Stade, Tyskland. Därifrån har sedan utställningen vandrat vidare till andra platser. Genom ett samarbete med vänorten Stade kommer utställningen hit.

Skulpturerna kan ses som en sorts ambassadörer för projektet som handlar om att ge flyktingar en scen att berätta om sina liv och att skapa en dialog lokalt.

Vernissagen för utställningen är kl. 13.00 den 4 mars. Där får vi höra berättelsen om en kvinnas flykt från Afghanistan hela vägen till Sverige och Karlshamn.

Detta möte skapar ett retrospektiv av vår egen historia. Det var inte länge sedan miljontals människor flydde från Europa på grund av Andra världskriget..

För mer information om utställningen finns på utställningens Facebooksida: facebook.com/koffermenschen

För frågor om utställningen, kontakta Sandra Truedsson:

sandra.truedsson@karlshamn.se 0723-89 94 43

  • Författare: daniel.lenneer@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?