Hur arbetar vi med studie- och yrkesorienteringen idag?

Vid alla studiebesök som genomförs ska läraren uppmana arbetsplatsen att presentera vilka yrken som finns där och att någon som håller i studiebesöket berättar om deras “val-bana” hur de hamnade där de är idag.

Åk 6
Föräldrarna ska få information om vilken betydelse språket har inför kommande studier.

Åk 7
Eleverna ska få börja fundera kring vem de är och på vilket sätt det kan avspegla vad man väljer. De får information om behörigheten till gymnasiet. Frivilliga “Prova-på-PRAO-dagar” som arrangeras av arbetslaget på Stenbackaskolan.

Åk 8
Inför PRAO jobbar SYV med intresseövningar som eleverna bl.a kan använda sig av i sitt sökande av PRAO-plats. Eleverna får träna sig att nätverka och använda sig av sina kontakter. Praktisk arbetslivsorientering på Österslättsskolan och Stenbackaskolan två omgångar à en vecka, på Norrevångskolan en omgång à en vecka.

Eleverna får komma ut och besöka arbetsplatser och ta del av det som sker på en arbetsplats. De tränas i att ta kontakt med yrkeslivet och söka sina egna platser. På Norrevångskolan och Stenbackaskolan anordnas yrkesdagar/yrkesvecka där eleverna bl.a får önska yrken som de vill ska komma och presentera sig. Elverna lär sig också att skriva CV och personligt brev.

Gymnasieinformation, eleverna får börja “sniffa” lite på hur upplägget är på gymnasieskolan, vad det finns för program och hur urvalet ditt görs, se en film.

Åk 9
En veckas avslutande PRAO där eleverna uppmanas testa sitt gymnasieval. Norrevångskolan har två veckor. Arbetsmarknadskvällar på kreativum där lokala branscher pekar på kommande bristyrken, eleverna besöker denna tillsammans med vårdnadshavare.

Gymnasieinformation, eleverna får ingående veta alla regler och kursupplägg på gymnasieskolan, studiemedel, urval, antagningsregler, samverkansavtal, meritpoäng, hur man väljer m.m. Gymnasieprogrammen kommer till skolan och presenterar de nationella programmen och eleverna får möta personal och studenter från gymnasieskolans program.

Öppet hus på gymnasieskolor, eleverna får möjlighet att besöka gymnasieskolorna. Föräldrainformation inför valet till gymnasiet. Möjlighet för eleverna att göra enskilda studiebesök på gymnasieskolorna och vara med på ett gymnasieprogram under en dag.

Sommarjobbsinformation hur man söker jobb? Vad är en referens? Eleverna ska få tillbaka sina omdömen från PRAO-perioderna. Fackförbunden kan komma och informera vad det finns för regler och hur eleverna kan få hjälp när de är på en arbetsplats.

  • Publicerat: 2015-04-23 av maria.petersson1@utb.karlshamn.se
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?