Foto: Lukas Berntsson

Lärcentrum firade 15 år

2018-11-08 | Verka
Många kom för att fira Lärcentrum i Karlshamn som i år fyller 15 år. Med cider, bakelser, blommor, gamla tidningsklipp och tal om både det förgångna och framtiden roades besökarna under onsdagseftermiddagen.

Lärcentrums verksamhet började i det gamla tullhuset på Hamngatan i Karlshamn för femton år sedan. Två som varit med från start är Paul Hedlund, då vuxenutbildningschef och numera avgående ordförande (L) i gymnasienämnden och Kristoffer Fredriksson som arbetat som verksamhetskoordinator fram tills för tre veckor sedan då han bytte arbetsgivare. Båda höll tal och berättade hur det hela började och hur Lärcentrum utvecklats under åren. En anekdot som lockade till skratt var när Paul Hedlund berättade om när invigningen av Lärcentrum ägde rum i det gamla tullhuset.

– Vi hade slagit på stort och skulle koppla upp oss via den senaste telebildstekniken för att se andra Lärcentrum runt om i världen. Vi satsade på världsmetropoler i USA, Italien och Storbritannien men fick ingen förbindelse med dom. Det enda Lärcentrum vi lyckades få kontakt med var den i Tingsryd, vilket dom blev glada för såklart.

Vuxenstudier ger en andra chans i livet

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattson berättade av egen erfarenhet hur mycket vuxenstudier och en andra chans kan betyda för människor. Karmen Björkman, som är enhetschef på Lärcentrum sedan snart åtta månader tillbaka, hoppas att framtiden ska innebära mycket gott för människor även i framtiden.

– Idag är vi den enda kommun i länet som har ett Lärcentrum och det är vi stolta över! I framtiden hoppas jag att vi kommer att samverka ännu mer med arbetslivet och andra aktörer med metoder som utgår från arbetslivets kompetensbehov och bidrar till individers kompetenshöjning. Mer av Karlshamnsmodellen helt enkelt, säger Karmen Björkman.

Den så kallade Karlshamnsmodellen har nyligen bidragit till att 18 nyanlända fått betyg från en gymnasial städutbildning och en anställning.

Lärcentrum är en av Vuxenutbildningens sex enheter 

Lärcentrum, som är en av vuxenutbildningens sex enheter, huserar på andra våningen i A-byggnaden ute på Östra Piren. Här kan man få en samlad information om vuxenutbildningen och vilka vägar man kan gå för att bland annat studera på folkhögskolor, studieförbund, kvalificerade yrkesutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar och högskolor. Man kan även få sina kunskaper validerade, vilket kan vara bra om man har yrkeskunskaper som man saknar papper på eller betyg i. På Lärcentrum arbetar idag nio personer som studie- och yrkesvägledare, projektledare, APL-samordnare (arbetsplatsförlagt lärande), coach, kvalitetsutvecklare och assistent.

– Vi hoppas att fler studerande inom alla olika nivåer och områden ska upptäcka Lärcentrum som studieplats. Det kostar ingenting att utnyttja våra lokaler och vår tekniska utrustning, säger Karmen Björkman.

Jubileumsfesten som lockade ett drygt 80-tal personer från olika organisationer avslutades med att Maria Aasen Olsson, rektor för Vuxenutbildningen, tackade av både Paul Hedlund som ordförande för gymnasienämnden och Britt-Louise Ek Gustafsson som varit verksamhetschef på Vägga Vux och Lärcentrum Karlshamn.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?