Foto: Krizstina Andersson. Bildtext: Khazar Fatemi med Marie Wiman, integrationssamordnare, Stenbackaskolan.

Projektdag på temat Mänskliga rättigheter

2018-11-20 | Verka
Eleverna i årskurs 9 på Stenbackaskolan i Asarum fick under måndagen lyssna till en gripande och engagerande föreläsning av och med journalisten Khazar Fatemi. Föreläsningen ingick som ett inslag i projektdagen på temat mänskliga rättigheter.

Stenbackaskolan i Asarum genomför varje år olika projekt med varierande ämnesövergripande teman. I år belyste höstens projektomgång mänskliga rättigheter och områden som rörde alltifrån FN:s uppdrag och verksamhet till krigsdrabbade områden och människors flykt från farozoner i världen.

Integration är en stor och viktig fråga

Integration är en stor och viktig fråga, något som Stenbackaskolan vill ta fasta på och arbeta med på ett mer djuplodande sätt, bland annat i form av projekt.

– Syftet med projektdagen är att öka förståelsen för hur det skulle kunna vara om det blev krig hos oss och om vi skulle behöva fly och därmed vill vi också skapa en förståelse för andra som har behövt fly, säger Marie Wiman, integrationssamordnare, Stenbackaskolan.

Kriget pågår i det tysta

Till projektdagen var Khazar Fatemi, journalist och dokumentärfilmare, inbjuden. Hon är verksam på bland annat SVT och är en av dem som står bakom dokumentärserien Kultur i farozonen. Khazar, med rötter i Iran och Afghanistan, berättade sin egen historia och bakgrund.

–Är kriget slut när bomberna slutar att falla och gevärsskotten har tystnat? Nej, kriget pågår i det tysta långt efter det att bomberna har slutat falla, i människors upplevelser och minnen, sa Khazar Fatemi, när hon föreläste för eleverna på Stenbackaskolan.

Våga ställa frågor och möt det nya och okända

Det är tillsammans med TV-fotografen Claes Elofsson som Khazar Fatemi reser runt till farozoner i världen för att med ord och bilder skildra krigets fasor och människors lidande. Men också om människors hopp och förtröstan mitt i det tragiska. Det är med engagemang och värme hon beskriver människors vilja och handlingskraft i önskan om att få bygga upp sina minnen på nytt, antingen geografiskt på plats i sina hemländer eller på en ny plats i strävan att hitta trygghet utan ett liv i förtryck och rädsla.

–Om man själv vill utvecklas så är mångfald viktigt. Det är när man är öppen och vågar ta in det andra som man kommer lite längre. Så våga ställa frågor och möt det ”andra”, det nya och det okända, ta reda på om det är som ni tror att det är. Jag lovar att det kommer ge så mycket tillbaka, var Khazar Fatemis råd till Stenbackas elever.

 

Text och foto: Krisztina Andersson

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?