Foto: Leila Rudelius. Bildtext: Mats Olsson, VD Karlshamn hamn, Lars Grönstedt, rådgivare till Nordstream och Wascos representant Ariesza Noor.

Snart kommer gasledningsrören till Karlshamns hamn

2017-09-29 | Verka
Den 6 oktober kommer de första rören till den planerade gasledningen Nordstream 2 till Karlshamns hamn för lagring. Hamnen kommer att hantera uppåt 1,2 miljoner ton mera gods under de kommande tre åren och beräknar nyanställa drygt 70 personer.

Under en presskonferens som konsortiet Nordstream och underentreprenören Wasco höll i Karlshamns hamn under onsdagseftermiddagen meddelades det att gasledningsprojektet Nord Stream 2 fortskrider enligt plan.

De 52 000 rör som ska vara med att bilda den nya gasledningen  i Östersjön parallellt med den befintliga ledningen Nord Stream 1, som går från Ryssland till Tyskland, ska i omgångar skeppas till Karlshamn under byggets gång.

Rör till den 1200 kilometer långa ledningen, som ska gå parallellt med den befintliga ledningen Nord Stream 1, kommer även att lagras på de finska orterna Kotka och Hangö och i den tyska staden Mukran.

Hamnen är väl förberedd inför rörleveransen

Redan om någon vecka kommer de första 25 ton tunga rören att anlända från Tyskland för lagring i Karlshamn. Hamnen har förberett för ankomsten genom att göra iordning ett 270 000 kvadratmeter stort inhägnat markområde i anslutning till Stillerydshamnen.

Karlshamns hamn ska lossa, transportera och lagra rören på hamnens nya markområde.

– Uppmärksamheten kring röraffären har varit väldigt stor, betydligt större och intensivare än vi förväntat oss. Vi är vana vid att göra affärer men inte med denna mediala och politiska betydelse, säger Mats Olsson, VD för Karlshamns Hamn.  

Röraffären har gett positiv reklam för hamnen

För Karlshamns hamn, som affärsdrivande företag, har uppmärksamheten mest varit positiv.

– Att Karlshamns hamn är en hamn med kapacitet, resurser och affärsdriv har uppmärksammats internationellt och vi ser möjligheter till nya intressanta affärer som en spinoff till röraffären, säger Mats Olsson.

Lars Grönstedt, Nord Streams rådgivare, berättade att de lämnat in alla de handlingar som krävs för att gasledningen förhoppningsvis ska kunna börjas byggas 2018.

­­– Vi anpassar oss så klart efter gällande lagrum och har svårt att tro att vi inte skulle få alla tillstånd som krävs för att ro projektet i land, säger Lars Grönstedt.

År 2020 planeras Nord Stream 2 att kunna börja leverera gas till Europa. Projektet kostar cirka åtta miljarder euro och drivs av företaget Nord Stream som huvudsakligen ägs av det ryska företaget Gazprom som utvinner och distribuerar naturgas.

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?