Foto: Erica Nilsson

Ungdomar och arbetsliv får chans att mötas

2014-05-08 |
Ungdomar och arbetsliv får en unik chans att mötas på lika villkor. Det är i korta ordalag för konceptet för den ungdomsdag som arrangeras i Bellevueparken den 19 maj. Bakom arrangemanget står Karlshamns kommun, Arbetsförmedligen och Företagarna - i mycket tätt samarbete med en ungdomsgrupp bestående av Mia Söderdahl, Gezim Gashi, Mergim Teraku och Krestina Petersson (samlade på bilden, ovan). Hela tanken är att det ska bli en dag på ungdomars villkor.

Karlshamns kommun, Arbetsförmedligen och Företagarna har öppnat för en unik ungdomsdag, en heldag, klockan 9-16 den 19 maj, som är i full färd att planeras. Fyra stycken ungdomar, elevstödjare i kommuen, ingår i arbetsgruppen. Det är dessa ungdomar som har bestämt utformningen på dagen. Det blir ingen traditionell mässan, mer fokus på mingel och "speeddating". Målet är att ungdomarna ska få möjligheten att träffa företag, chefer och personalansvariga, i en avspänd miljö.

- När vi började prata om en sån här satsning fick vi ideén att ungdomar i samma ålder som målgruppen skulle vara med och utforma dagen, säger Ulrika Nordén-Johansson, Näringslivschef, Karlshamns kommun.
- Ungdomarna har fått diktera villkoren här, säger Roger Holmström, företagarna. Vi tror att det är bästa sättet, för att få till bra möten av det här slaget.
- Vi har försökt tänka målgruppstillvänt, säger Gezim Gashi, elevstödjare. De betonar också att det papper som skickats ut är en inbjudan, ingen kallelse. Man ska komma för att det ska bli en positiv upplevelse och för att dagen ska öppna dörrar mot framtiden. Dagen ska inte vara ett tråkigt tvång.

Tyvärr råder hög arbetslöshet bland de unga vuxna i Karlshamn. I gruppen 18-24 år är den så hög som 22%. Det behövs intiativ och nytänk för att skapa en ökad framtidstro i den åldersgruppen.
Därför har det varit lätt att få näringslivet att hoppa på tåget. Alla förstår och ser att ungdomsarbetslösheten är en viktig fråga. En mängd företag kommer att närvara under dagen. Vissa har rekryteringsbehov nu, andra ser möjligheter längre fram. 

Förutom mingel och speeddating kommer dagen också att innehåller inspirationsseminarier av unga företagare. Även miniseminarier, till exempel vad som är viktigt att tänka på under en arbetsintervju, kommer att hållas.

Fram till den 12 februari går det bra att anmäla sig och man är välkommen om man är mellan 18-24 år (fram till den dagen man fyller 25 år). Dagen är kostnadsfri och det bjuds på mat i form av en valfri sallad. Anmäler sig gör man genom att skicka ett mail till ung@karlshamn.se

  • Författare: daniel.lenneer@karlshamn.se
  • Etiketter: ungdomsarbetslöshet ung i Karlshamn
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?