Unika utbildningar bygger internationellt samarbete i Blekinge

Foto: Annette Sandberg

Unika utbildningar bygger internationellt samarbete i Blekinge

2018-07-20 |
En delegation från Rietavas i Litauen är just nu på besök i Karlshamn för att utbyta erfarenhet som kan främja affärsutvecklingen i både Rietavas och Karlshamn. Besöket är en del av EU-projektet BBVET (Boosting Business Vocational Education and Training), vars syfte är att stärka internationaliseringen av kvalificerad yrkesutbildning runt södra Östersjön.

I januari 2018 startade två nya internationella yrkesutbildningar inom branscherna Edtech och Mekatronik i Blekinge. Utbildningarna är de första i sitt slag och ett samarbete mellan fem länder; Tyskland, Polen, Danmark, Sverige och Litauen där företag och skolor ges möjlighet att skapa nya kontakter och utbyta erfarenheter över gränserna.

Som ett led i utbytet mellan de deltagande länderna anordnades studiebesöket i Karlshamn med deltagare från den Litauiska staden Rietavas den 19−20 juli. En delegation som representerar kommun, näringsliv och universitet har under besöket fått möjlighet att möta företag som utvecklas i Karlshamn och ta del av den resa som gjorts med utvecklingen av Halda utvecklingscenter i Svängsta och utveckling av familjeföretag på landsbygden i Åryd. Avslutningsvis fick gästerna ta del av flera spännande livsmedelsutvecklingsprojekt som bedrivs i Castellet Bruk på Västra kajen i Karlshamn där flera innovativa livsmedelsföretag huserar.

 

− Besöket visar att utbildningssatsningen är värdefull ur flera aspekter och fungerar som en brygga över till ett vidare samarbete mellan de fem länderna, säger Marie Björck, projektledare från NetPort Science Park. 

NetPort Science Park har initierat samarbetet med syftet att öka rörligheten mellan länderna och stimulera kontakter mellan studenter och företag i deltagande länder.

För mer information, kontakta näringslivsutvecklare Theresia Bergdahl, telefon 0733 57 63 91 eller projektledare på NetPort Science Park, Marie Björck, telefon 0708 63 07 07.

  • Författare: Annette.sandberg@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?