Foto: Leila Rudelius

Utvecklingen i Stilleryd går snabbt framåt!

2017-05-16 |
Det händer mycket i Stillerydsområdet nu. Många tomter är sålda och reserverade för industri och annan verksamhet, och planerna för den fortsatta utvecklingen i området har kommit långt. Markköparna lovordar kommunens bemötande.

Anledningen till att trycket nu är så hårt i Stilleryd har att göra med att kommunen förra året tog ett nytt grepp för att komma tillrätta med de tidigare svårsålda industritomterna.

– Eftersom behovet av mindre tomter är stort bland våra lokala företagare beslutade vi att dela upp Stillerydsområdet i drygt 20 mindre tomtmarker och ta ett omtag i stort – något som visade sig vara ett lyckokast, säger Theresia Bergdahl, som är projektledare för Stilleryd 2.0.

För att informera om framtidsplanerna bjöd Karlshamns kommun i måndags in till pressträff vid Stillerydskrysset bakom Evomatics nya företagslokal där markköparna, representanter från Karlshamns kommun och hamnbolaget berättade mer om projektet Stilleryd 2.0 och utvecklingen i området.  

– Nya vägar, en ny godsbangård, fjärrvärme och närhet till hamnen ska fortsätta skapa attraktiva förutsättningar för expansiva företagsetableringar, säger Theresia Bergdahl.

Inom några år ska all godstrafik flyttas från Karlshamns resecentrum till Stilleryd så att det nya Stationsområdet i Karlshamn ska kunna byggas.

Ny strategi för Stilleryd blev ett lyckokast

– Vi har reviderat vår strategi för delar av Stilleryds verksamhetsområde så att kommunens markreserv bättre avspeglar näringslivets efterfrågan och hamnens reella behov av framtida utveckling och logistik. Eftersom vi har så många företag som knackar på dörren måste vi börja få loss mer mark för framtida etableringar och vi ska titta på om det går att utvidga området till Munkahus och Västerport, säger Theresia.

Elinstallatörsföretaget Elias, öster om Stillerydskrysset, växer och har köpt till ytterligare mark att bygga på. I detta område som kallas Kapten Holm 1 är alla tomter nu slutsålda. I Stillerydskrysset är hela området också slutsålt och förhandsbokat. Idag håller det expansiva lokala företaget Evomatic på att bygga nytt kontor och en monteringshall och har nyligen köpt ytterligare mark precis vid vägen. Fem av granntomterna längs södra Stillerydsvägen är redan tingade.

– Vi känner att vi hamnat helt rätt! Jag kan tycka att det är bra att kommunen nu lägger större fokus på att tillgodose befintliga företagares behov av expansion och skaffa fram tomter till oss, än att fokusera så mycket på att få in nya företag till kommunen, säger Jonas Persson, VD Evomatic.

Företagarna nöjda med kommunalt bemötande och snabba lösningar

Fler företag som expanderar i området är RM-Bygg som utökar redan befintlig tomt med 3 100 kvm och åkeriföretaget Transporttjänst i Blekinge AB som utökar med 7 800 kvm.

– Tack vare att vi fått ett så bra bemötande från kommunen och Theresia Bergdahl valde vi att stanna kvar och växa här istället för att flytta till Kristianstad som planerna annars var, säger Transporttjänsts ägare Lennart Nilsson.

Flera av företagarna vittnar om det snabba och välvilliga bemötandet från kommunen.

– Det är skönt att vi har en kontakt som får saker att hända och hittar snabba lösningar i den byråkratiska djungeln, säger ägarna till RM Bygg och Bobergs Recycling AB.

Stillerydsområdet andas framtid och expansion

Genom markinköp håller nu också Sölvegårds Entreprenad AB, Elcommunication i Syd AB, teknikföretaget Spectrum Technology och det idag Sölvesborgsbaserade återvinningsföretaget Bobergs Recycling AB på att etablera sig i Stilleryd.

– Vi valde att flytta från Sölvesborg till Karlshamn för att vi ser en fördel med att vi har hamnen nära och kommer verka i ett växande företagsområde där vi får nya grannar som vi kan samarbeta med, säger Bo Boberg.

Hela Stillerydsområdet andas framtid och expansion.

– Flertalet av de företag som etablerar sig i Stilleryd kommer att nyanställa, så allt ser väldigt ljust ut för näringslivet i Karlshamns kommun just 

Företagen som satsar i Stilleryd

  • Bobergs Recycling
  • Elcommunication i Syd 
  • Evomatic
  • Sölvegårds Entreprenad 
  • RM Bygg
  • Transporttjänst
  • Spectrum Technology
  • Elias
  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?