Foto: Photomic. Bildtext: Sven Gustafsson från White Arkitekter tog emot Stadsbyggnadspriset tillsammans med Cecilia Fredriksson från Hermanssonbolagen som byggt Nyköping 18 – radhus på tak.

Radhusområdet på taket till Riggen fick Stadsbyggnadspriset

2018-01-29 |
Det blev Nyköping 18 – radhus på tak som tilldelades Karlshamns kommuns Stadsbyggnadspris 2017 under fredagens Kan-gala i Bellevueparken. Näringslivsgalan firade fem år och uppmärksammade och firade som vanligt företagsamma insatser under året som gått.

Juryn för Karlshamns kommuns Stadsbyggnadspris som i år bestod av stadsarkitekt Emina Kovacic, landskapsarkitekt Anna Terning och Peter Fogelberg från Fogelberg Arkitekter AB, enades om att det var Nyköping 18 – radhus på tak som var värdiga 2017 års Stadsbyggnadspris. De konkurrerade med Östralycke särskilt boende under Kan-galan som gick av stapeln i fredags.

Nyköping 18 – radhus på tak vann 2017 års Stadsbyggnadspris.

Föredömligt exempel 

Juryns motivering löd:

”Nybyggnationen av sju radhus och ett enbostadshus på befintligt hustak är ett föredömligt exempel på förtätning av Karlshamns riksintressanta stadskärna. Byggnationen skapar ett tillskott av nya bostäder i ett attraktivt läge utan att ta ny mark i anspråk och förstärker därmed den blandade bebyggelsen. Med sympatisk enkelhet har nytillskottet anpassats till byggtraditionen – småskalighet, lugn färgsättning och uppdelning i tydliga och enkla volymer som ger spännande rytmik och harmoni. De djärva gavlarna mot Drottninggatan annonserar bostäderna och berättar om vad som har skett på taket samtidigt som de bidrar till en levande gatumiljö. Trots den intima och förtätade bebyggelsen har insynsskyddade och solbelysta uteplatser skapats och tack vare en genomtänkt orientering och utformning tillvaratas ljusförhållandena och ger alla lägenheter siktlinjer mot såväl stad som hav.”

Objektet belönades för god arkitektur, god livsmiljö och god tillgänglighet. Sven Gustafsson, från White Arkitekter, tog emot priset tillsammans med Cecilia Fredriksson från Hermanssonbolagen som byggt Nyköping 18 – radhus på tak.

Bra underhållning

Galans konferencier var nöjesprofilen Elin Sandelius, och hon fick hjälp på scenen av den rutinerade sångerskan Jessika Andersson och det Blekingebaserade dansbandet Wideband.

Det var guldglitter och glamour som präglade årets femårs-jubilerande gala. Den första som Karlshamns kommuns nye näringslivschef gästade.

– Jag tycker att Kan-galan fyller en bra funktion och är ett proffsigt event i syfte att fira lokala företags framgångar gemensamt. Själva eventet stärker gemenskapen kring att göra saker tillsammans framöver för att lyfta det vi vill med Karlshamn på olika plan. Alla företag i en kommun är viktiga, men det befintliga näringslivet skapar förutsättningar för att öka antalet etableringar framgent och eventet skapar gemenskapen. Min personliga reflektion är: Väl godkänt för artisteri, pristagare, publik, ja till alla som var där! Näringslivsåret 2017 var bra, men 2018 blir än bättre! slår näringslivschefen Mathias Wijk fast.

Alla vinnare från Kan-galan är:

NetPort Science Park-priset: Skolon, Oliver Lundgren och Peter Mattisson

Gilla Karlshamn-priset: Niklas Holtne

Årets Butik: Konditori Christin

Stadsbyggnadspriset: Radhus på tak, Nyköping 18, Riggen

Årets Nyföretagare: Andreas Persson, A-tjänst syd AB

Årets Företagare: Roger Olsson, Syd communication & security

  • Författare: leila.rudelius@karlshamn.se
  • Etiketter:
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?