Skånes och västra Blekinges kommuner i samverkan är SkåneGy!

Gymnasieskolorna i Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommun har ett samarbete med Skånes kommuner när det gäller antagningsprocessen. Därför kommer du till SkåneGy's hemsida när du ska ansöka till din gymnasieutbildning.

Hur väljer jag gymnasieprogram?

Att komma fram till vilket program du vill gå är en process som tar tid. Här är några tips som kan vara till hjälp i ditt val. 

Det första är att börja i god tid. Det är viktigt att ta reda på vad som finns att välja på och vad som passar just dig. Utbudet av program och skolor är stort och det kan vara svårt att sålla bland all information. Här kan din studie- och yrkesvägledare på grundskolan vara till stor hjälp!

Ett bra sätt att lära känna skolorna är att du besöker dem när de har Öppet hus. Det är bra om du tar med dig föräldrarna, så att ni har sett och hört samma saker och kan diskutera detta när ni kommer hem. 

Nästa steg kan vara att boka in ett studiebesök på ett eller flera program. På Vägga Gymnasieskola har vi ”Öppen skola” under hela valperioden. Det innebär att du får vara med en helt vanlig dag och se hur det fungerar på programmet. Ofta får du en elev som ”fadder” som tar dig med under dagen, till matsalen och på rasterna. Du sitter med på lektionerna och får en chans att känna efter hur det är att gå på skolan.

Vad händer om jag valt fel? Kan jag byta program? Många funderar både en och två gånger på om man verkligen valde rätt. Ta då kontakt med din syv på programmet. Vi försöker alltid hjälpa dig att hamna rätt!

Vanlig SYV-fråga:

Kan jag läsa vidare efter gymnasiet om jag går ett yrkesprogram?

Visst kan du det!  Du kan söka till Yrkeshögskolan direkt med en yrkesexamen. Du kan också skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier på alla yrkesprogram, det är en rättighet du har. Du har också rätt att läsa in grundläggande behörighet på Komvux när du slutat gymnasiet. Många högskoleutbildningar kräver förutom grundläggande behörighet även särskild behörighet, t ex att du har läst mer matte. Även detta går att skaffa sig inom vissa yrkesprogram. Prata med din studie- och yrkesvägledare om vad som gäller för just de utbildningar du är intresserad av!

Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?